طراحی لوگو و تایپوگرافی

اصول طراحی لوگو چیست؟

برای اینکه بتوانیم یک لوگوی مناسب برای کسب و کارمان طراحی کنیم لازم است اصول طراحی لوگو را بدانیم. طراحی لوگو شامل چند اصل است که تعدادی از آنها را مطرح می‌کنیم.

نحوه‌ به‌کارگیری به‌جا از رنگ‌ها نیز از اهمیت به‌خصوصی در طراحی لوگو برخوردار است به گونه‌ای که استفاده مناسب از رنگ‌ها مخاطب را جذب یا دفع می‌کند. به‌عنوان مثال، رنگ سبز، برای کسب و کارهای مربوط به طبیعت، رشد و پیشرفت مناسب‌تر است.

مهم است، لوگویی که برای کسب و کارمان طراحی می‌شود محدود به زمان و مکان خاصی نباشد تا بتوان مدت‌ها و در مکان‌های متنوع از آن استفاده کرد بدون آنکه از ارزش آن کاسته شود.

 نکته مهم دیگر اینکه، ما باید نام کسب و کارمان را در طراحی لوگو بکار ببریم زیرا این کار لوگو ما را منحصر‌ به فرد تر می‌کند. به‌ عنوان ‌مثال، برد مشهوری مانند استارباکس از نام شرکتش برای طراحی لوگو خود استفاده کرده است. در نتیجه با توجه به نام کسب و کارتان می‌توانید از این روش هم بهره ببرید.

در نظر داشته باشید که همان گونه که در ابتدا مطرح شد، اینها بخشی از اصول طراحی لوگو هستند.

انتخاب سبک مناسب برای طراحی لوگو

به‌ طور‌ کلی، می‌توان انواع مختلفی از سبک‌ها را به صورت جدا یا ترکیبی برای طراحی یک لوگو به کار برد. دسته بندی سبک لوگو به صورت زیر است:

سبک مدرن: مناسب‌ترین انتخاب برای لوگو در کسب و کارهای مدرن و به‌روز، سبک مدرن است؛ چرا که در این سبک جزئیات آن‌چنان به کار گرفته نمی‌شود، فضای خالی بیشتری به چشم می‌آید و در نهایت به یک لوگو جذاب و شیک منجر خواهد شد.

سبک کلاسیک: سبک کلاسیک، دقیقا مقابل سبک مدرن قرار دارد زیرا سبک کلاسیک از تاریخ سخن می‌گوید و به برند ارزش تاریخی می‌دهد. این مورد بر خلاف سبک مدرن که حس جدید بودن را به مخاطب منتقل می‌کند. همچنین سبک کلاسیک اغلب سادگی را در طراحی‌های خود همراه می‌سازد.

سبک دست ساز: در این سبک لوگو طوری طراحی می‌شود که کاملا طبیعی به نظر می‌آید و گویا شخصی طرح را با قلم کشیده. این سبک حاوی این پیام است که محصولات این برند کاملاً خلاقانه تولید شده و کیفیت فوق‌العاده محصولات دست ساز را دارد.

سبک سنتی: سبک سنتی از ماندگاری و مقاومت کالاها و خدمات سخن می‌گوید و حس نوستالژیک و خاطره‌انگیز بودن را برای مخاطبان به همراه می‌آورد.

طراحی پوستر تبلیغاتی

پوسترها برای خبررسانی یک پیشامد مهم و تبلیغ یک کالا یا حتی معرفی یک مکان به کار می‌روند. در تعریف ساده می‌توان گفت پوسترها صفحاتی هستند که اغلب برای نشان دادن اطلاعات به صورت عمودی و گاهی به صورت افقی طراحی می‌شوند؛ به همین دلیل، معمولاً کمی بزرگ‌تر از ابعاد یک کاغذ A4 طراحی شده‌اند تا پیام خود را به طور واضح و قابل درک به مخاطب برسانند. با این وجود، امکان دارد پوسترها در ابعاد مختلفی، حتی به اندازه یک کارت‌پستال کوچک یا یک بیلبورد بزرگ تبلیغاتی در بزرگراه‌ها طراحی شوند و این بستگی به نظر و سلیقه تصمیم گیرندگان و طراحان پوستر دارد.

اصول طراحی پوستر

برای طراحی یک پوستر باید از مجموعه‌‌ رنگ‌ها، فونت‌ها و فرم‌های مختلف کمک بگیرید. این سه عامل نه تنها در طراحی یک پوستر بلکه در پدید آمدن یک طرح گرافیکی جذاب نیز نقش جدی ایفا می‌کنند؛ اینکه هنگام طراحی پوستر چگونه باید از این عناصر استفاده کنیم را در ادامه توضیح خواهیم داد.

رنگ‌ها

رنگ‌ها در طراحی یک پوستر ماهیت خاصی پیدا می‌کنند و هر رنگ می‌تواند باعث انتقال حس منحصر‌به‌فردی به مخاطب بشود. مثلاً زمانی که مخاطب رنگ آبی را می‌بیند حس متفاوت‌تری نسبت به وقتی که رنگ قرمز را مشاهده می‌کند دریافت‌ خواهد ‌کرد. باید دقت داشته‌ باشید در طراحی یک پوستر بهتر است از سه رنگ بیشتر استفاده نکنید. در استفاده سه رنگ باید، یک رنگ با شدت اهمیت زیاد و رنگ بعدی با شدت متوسط و در آخر استفاده از رنگی با درجه اهمیت پایین‌تر نسبت به دو رنگ دیگر قرار گیرد.

فونت‌ها

برای انتخاب فونت متناسب باید به موضوع مورد تبلیغ توجه کنید و فونت مناسب را پیدا کنید. برای مثال اگر موضوع پوستر مربوط به نوجوانان است، استفاده از فونت‌های زیبا و کار شده و یا فونت‌هایی که حالت فانتزی دارند، جذاب‌تر است و باعث جذب نوجوانان می‌شود. یا اگر موضوع پوستر راجع به مسائل مذهبی است بهترین فونت، نستعلیق می‌باشد که به طور فوق‌العاده‌ای به پوستر شما جذابیت می‌بخشد.

طراحی بیلبورد تبلیغاتی

بیلبوردها به‌ تابلوهای بزرگ تبلیغاتی گفته می‌شود که در مکان‌های پر رفت و آمد مثل معابر شهری، برون شهری، پاساژها، خیابان‌های پر رفت و آمد، اتوبان‌ها و غیره نصب می‌شوند. هدف از ایجاد بیلبوردها، تقویت کمپین اجتماعی و بازاریابی است.

بیلبورد تبلیغاتی چند عنصر گوناگون دارد که تمام آن‌ها به دقت فراوان نیاز دارند. در ادامه اصلی‌ترین عناصر و المان‌های موجود در طراحی یک بیلبورد تبلیغاتی را نام برده و توضیح می‌دهیم.

لوگو در طراحی بیلبورد

یکی از اصلی‌ترین المان‌های یک بیلبورد، وجود تصویر لوگوی برند بر روی بیلبورد است. استفاده از لوگو برند محصولتان در سایز مناسب با ابعاد بیلبورد، مهم‌ترین نکته در طراحی یک بیلبورد تبلیغاتی است و طبیعتاً به هرچقدر که تصویر و نوشته شما بر روی بیلبورد جذاب‌تر باشد، نام و یاد برندتان در ذهن‌ها ماندگارتر است.

اگر خواهان آن هستید که لوگوی برند شما در ذهن مخاطبانتان ماندگاری بیشتری داشته باشد، باید سایز مناسبی برای آن بر روی بیلبورد در نظر بگیرید. لوگو نباید خیلی بزرگ باشد و همچنین نباید آن‌قدر کوچک باشد که مخاطب در نگاه اول چشمش به آن نخورد. نکته مهم بعدی محل نصب بیلبورد تبلیغاتی‌ شما است. اصولاً بهترین جا برای قرار گرفتن لوگو در طراحی بیلبورد، قسمت بالایی و در سمت چپ بیلبورد است.

شعار تبلیغاتی بیلبورد

شعار تبلیغاتی در اصل هدف و ویژگی‌های برندتان را شامل می‌شود. با استفاده از شعار تبلیغاتی شما باید برتری محصولات نسبت به محصولات مشابه دیگر را به رخ بکشید و خدمات و کاربرد محصولات خود را نشان دهید. شعاری که بر روی بیلبورد از آن استفاده می‌کنید باید نشان دهد که چه چیزی شما را از دیگران بهتر می‌کند. شعار تبلیغاتی باید روشن و تأثیرگذار در عین حال، کوتاه و مختصر باشد و بتواند در ذهن مخاطب ماندگار باشد. انتخاب فونت و رنگ و محل قرار گیری شعار هم باید متناسب با بیلبورد باشد.

یکی از نکات مهم در طراحی یک بیلبورد تبلیغاتی درج برخی اطلاعات مانند شماره تماس برای ارتباط مخاطب با تبلیغ کننده است. اطلاعات تماس باید درست در معرض دید همگان باشد و چشم مخاطب را به خود جلب کند. نکته مهم دیگر این است که هر چقدر اطلاعات تماس رند و ساده‌تر باشد راحت‌تر در ذهن مخاطب ماندگار می‌شود. همچنین انتخاب اندازه، فونت و رنگ اطلاعات باید متناسب با بیلبورد باشد.

طراحی گرافیک اپلیکیشن

یک اپلیکیشن هرقدر هم که کدنویسی قوی‌ای داشته باشد اما ظاهری جذاب نداشته باشد، نمی‌تواند مخاطبان زیاد و دائمی بگیرد؛ پس گرافیک اپلیکیشن بسیار اهمیت دارد که کاری بسیار تخصصی هم است چرا که باید طوری طراحی شود که بسیار چشم نواز و دسترسی آن برای مخاطبانش آسان باشد؛ به طوری که راحتی و خیالی آسوده را به مخاطبانش انتقال دهد. علاوه بر این، چیزی که سبب می‌شود مخاطبان از یک اپلیکیشن استفاده کنند و آنها نگه دارند گرافیک، ظاهر زیبا و متفاوت است. چیدمان صحیح عناصر اپلیکیشن و استفاده از رنگ‌های متناسب کارتان، در جذب مخاطبان جدید و یا حفظ مشتریان قبلی نیز بسیار موثر است.

روش‌های طراحی اپلیکیشن

در حال حاضر برای طراحی گرافیک یک اپلیکیشن سیستم آماده‌ای مختص طراحی و ساخت آن موجود نیست. برای طراحی اپلیکیشن می‌توانید زبان‌های برنامه نویسی را بکار بگیرید که این کار در کنار خلاقیت، تسلط و دانش زیادی نیز می‌خواهد. از زبان‌های برنامه نویسی که در طراحی گرافیک یک اپلیکیشن می‌توانید از آنها استفاده کنید، می‌شود به سی شارپ، کاتلین، پایتون، جاوا، ios  و… اشاره کرد.

اصول طراحی اپلیکیشن

در هنگام طراحی گرافیک یک اپلیکیشن دقت کنید که نباید از المان‌های زیادی استفاده کنید. همچنین طراحان باید توجه داشته باشند که ظاهر ساده و در عین حال شیک و جذاب یک اپلیکیشن در افزایش رابط کاربری یا ux اپلیکیشن نیز نقش موثری دارد.

طراحی هویت بصری

یکی از اصلی‌ترین گام‌ها برای موفقیت یک برند، طراحی یک هویت بصری برتر است. هویت بصری یک برند سبب تمایز و برتری آن نسبت به رقیبانش می‌شود؛ چرا که ساختاری منسجم برای شکل ظاهری کسب و کارتان به وجود می‌آورد. همه عناصر مجموعه برند شما در طراحی هویت بصری، باید مختص برندتان و منحصر به فرد باشد.

Visual Identity یا همان هویت بصری اجزا مختلفی دارد که تمام این اجزا به شکل منظم و مرتب در کنار هم قرار می‌گیرند. ساختن یک نشان تجاری، داشتن اوراق سازمانی، کاتالوگ، بسته بندی مناسب، پوستر و عکاسی برخی از اجزا به وجود آورنده هویت بصری برندها هستند.

مراحل طراحی هویت بصری موفق

۱) برندتان را بشناسید.

در مرحله نخست شما باید وظیفه برندتان را مشخص کنید. سپس می‌توانید به طراحی هویت بصری برند کسب و کارتان برسید. اگر بدون شناخت هویت برندتان، به طراحی هویت بصری مشغول شوید، این کار شما را از موفقیت دور می‌کند.

۲) مخاطبانتان را بشناسید.

در این مرحله علایق مخاطبانتان و طرفداران کسب و کارتان را پیدا کنید. برای مثال: جنسیت مخاطبان چیست؟ چه میزان تحصیلاتی دارند؟ و چه شغلی دارند؟ درآمدشان چقدر است؟ چه نیازها و درخواست‌هایی از ما دارند؟ مشخص است که مخاطبین شما نیازهای متعددی دارند، پس هر قدر که آن‌ها را بیشتر بشناسید توانایی آن را دارید که بهتر با آنان ارتباط برقرار کنید. حال برای فهمیدن علایق و نیازهای مخاطبان شما باید تحقیقات بسیار انجام دهید و طبیعی است که باید از هر روشی که توانایی دارید استفاده کنید تا  نیازهای مخاطبانتان را پیدا کنید.

در قدم سوم فکر کنید مخاطبانتان چه احساسی را از هویت بصری برندتان دریافت می‌کنند. درباره این مسئله از دیگران هم نظر بخواهید.

طراحی کاتالوگ و بروشور

برای یک کسب و کار موفق طراحی کاتالوگ و معرفی برند توسط کاتالوگ بسیار مهم است و هر قدر که طراحی آن حرفه‌ای تر و مدرن‌تر باشد مخاطبان دائمی و بیشتری را جذب خود می‌کند. در طراحی کاتالوگ و بروشور تبلیغاتی خود، طرحی را برگزینید که متعادل باشد، یعنی نه جای خالی زیادی در کاتالوگ و بروشورتان باقی بماند و نه مقدار زیادی اطلاعات از محصولتان را در یک صفحه‌ جا دهید. کاتالوگی و بروشوری که مقدار زیادی مطلب راجع به محصولتان را در یک صفحه داشته باشد، مشتری را سردرگم می‌کند و رغبت مخاطب برای خواندن آن تا آخر را از او می‌گیرد.

بهتر است در طراحی کاتالوگ‌ها، اگر تعداد صفحات کم است (مثلا ۴ الی ۸ صفحه)، همه برگه‌ها از یک گراماژ باشند؛ مثلا تمام صفحات جلد و داخل آن ۲۵۰ گرم باشد. همچنین اگر خواستید صفحه رویی و جلد را سلفون بکشید، صفحه داخلی را هم همین‌طور طراحی کنید. این کار برای این است که موقع تا کردن کاغذ ترک نخورد و پاره نشود. البته سلفون کشیدن کاتالوگ‌ها می‌تواند باعث زیباتر شدن کاتالوگ‌ها هم بشود.

در یک کاتالوگ و بروشور تبلیغاتی چه چیزهایی باید نوشته شود؟

در صفحه اول کاتالوگ و بروشور باید اطلاعاتی از فعالیت‌ها، افتخارات، جوایز و استانداردهای محصولاتتان بنویسید.

در صفحه دوم از برترین کالای ساخته شده یا بهترین فعالیتی که انجام داده‌اید، بگویید.

در صفحات میانی عکس‌ها و متن‌ها و توضیحات را جدا جدا اما دقیق راجع به محصولاتتان قرار دهید تا مشتریان بتوانند بهتر مقایسه کرده و تصمیم بگیرند.

در صفحات آخر تلفن تماس، آدرس سایت یا آدرس خودتان در فضای مجازی و همچنین نشانی‌تان را برای پاسخگویی به سوالات مشتریان یا مراجعه حضوری آنان قرار دهید.

طراحی بسته‌بندی

رنگ‌ها

لازم است چاپگرتان را تنظیم کنید که از مدل PMS به معنی اطلس رنگ پنتون، استفاده کند یا مدل رنگی CMYK  که یکی از مدل‌های رنگی پر کاربرد در چاپ است. حرف M به رنگ قرمز، C  به رنگ آبی،Y  به رنگ زرد و K به رنگ مشکی اشاره دارد.

نوشته‌هایی که روی بسته بندی درج می‌شوند

متن و مقدار نوشته‌ای که روی بسته‌بندی درج می‌شود بستگی به کسب و کار و محصول شما دارد. همچنین دقت داشته باشید، در بیشتر صنایع، تولیدکنندگان کالا موظف‌اند از نظر قانونی، اطلاعات مشخصی را برای اطلاع مشتری، بر روی بسته بندی ثبت کنند. مانند علامت استاندارد یا جدول کالری که مختص محصولات غذایی است. علاوه بر اینها موارد بسیاری را برای ثبت بر روی بسته بندی می‌توان نام برد مثل، نام محصولتان یا نوشته‌هایی که مشتریان را ترغیب می‌کند کالایتان را بخرند.

علائم و نشانه‌ها

در برخی از صنایع تولید کنندگان مجبور به درج علامت‌ها یا نشانه‌هایی هستند که این بستگی به کسب و کارتان دارد. مانند درج علائمی مثل بارکد، علائم هشدار دهنده برای سنین خاص، جدول ارزش غذایی یا امثال آن.

سبک‌هایی که مورد پسند شماست و سبک‌هایی که آنها را نمی‌پسندید:

قبل از شروع طراحی طرح بسته بندی، در مورد سبک‌های طراحی تحقیق کنید و مدل‌های مختلف را ببینید. از طرح‌هایی که خوشتان آمد عکس بگیرید و برای ایده گرفتن از آنها استفاده کنید. ممکن است با دیدن رنگ یک شلوار یا تصویر چاپ شده بر روی یک پیراهن، ایده جدیدی به ذهنتان بیاید. در این میان دقت داشته باشید، این ایده‌ها باید باسلیقه بیشتر مردم مطابقت داشته باشد و از طرح خوششان بیاید و طرح فقط سلیقه شما نباشد. همچنین بهتر است وقتی سبکی را انتخاب می‌کنید مطابق مد و طراحی آن سال هم باشد.

طراحی گرافیک و تبلیغات

نقش‌های وب‌سایت‌ها می‌افتیم. اما باید بدانیم که این مثال فقط بخش کوچکی از دنیای گرافیک را در بر می‌گیرد. می‌توان گفت تمام صفحه‌آرایی‌های کتاب‌ها و مجلات، لوگوهای مختص شرکت‌ها و موسسات و یا پوسترهای تبلیغاتی همگی در دسته‌بندی دنیای طراحی گرافیکی قرار می‌گیرند.

موسسه AIGA که در زمینه هنر گرافیکی فعالیت می‌کند، تعریفی ارائه داده که بر اساس آن گرافیک یک فرایند هوشمندانه و در عین حال خلاقانه است و از ترکیب تکنولوژی و هنر پدید می‌آید. بر همین اساس، طراح گرافیک با یاری ابزارهای متنوع بین ایده‌های مختلف ارتباط برقرار می‌کند و پیام مد نظر خود را به مخاطبانش انتقال می‌دهد. ابزار اصلی طراح گرافیک برای ارسال پیام‌هایش تصاویر و تایپوگرافی است.

طراحی گرافیک از زمان‌های بسیار دور در میان انسان‌ها وجود داشته که برای تزئین ساختمان‌ها، وسایل و پارچه‌ها استفاده می‌شد. همچنین اصطلاح طراحی گرافیک با اختراع صنایعی چون چاپ عکس و ویدئو رونق فوق‌العاده‌ای پیدا کرد و در حال حاضر روزبه‌روز محدوده بکار گیری آن گسترده‌تر می‌شود.

بخش‌های اصلی هنر طراحی گرافیک امروزه شامل موارد ذیل است:

تایپوگرافی: به فرایند یا هنری که برای تنظیم، ترتیب بندی و همچنین طراحی حروف استفاده می‌گردد، اطلاق می‌شود.

صفحه آرایی: قرار دادن المنت‌های بصری در یک صفحه به چاپ رسیده، است.

هنرهای بصری: مواردی مثل عکاسی و تصویر برداری را در بر می‌گیرد.

از هرکدام از این مهارت‌ها مدت‌ها استفاده شده و به کار گیری آنها همچنان نیز کاربرد دارد.

از زیرمجموعه‌های هنر طراحی گرافیک می‌توان به: طراحی لوگو، طراحی پوستر، طراحی بیلبورد تبلیغاتی، طراحی گرافیک اپلیکیشن، طراحی هویت بصری، طراحی کاتالوگ و بروشور و همچنین طراحی ‌بسته بسته‌بندی‌ها، اشاره کرد.

سوالات متداول
گرافیک چیست؟

طبق تعریف موسسه AIGA گرافیک فرایندی هوشمندانه و خلاقانه به حساب می‌آید که تکنولوژی و هنر در آن با هم ترکیب می‌شوند. ابزارهای متنوع با برقراری ارتباط میان ایده‌های مختلف می‌توانند پیام مد نظر خود از طریق طراحی گرافیک به مخاطبان انتقال دهند.

پوسترها چه کاربردی دارند؟

بیلبوردها برای تقویت کمپین‌های اجتماعی یا بازاریابی در ابعاد بزرگ طراحی می‌شوند و در بیشتر مواقع در مکان‌های پر رفت‌و‌آمد نصب می‌شوند. از عناصر اصلی بیلبوردها می‌توان به لگو، شعار تبلیغاتی و اطلاعات تماس اشاره کرد.

هدف از طراحی و نصب بیلبوردها چیست؟

بیلبوردها برای تقویت کمپین‌های اجتماعی یا بازاریابی در ابعاد بزرگ طراحی می‌شوند و در بیشتر مواقع در مکان‌های پر رفت‌و‌آمد نصب می‌شوند. از عناصر اصلی بیلبوردها می‌توان به لگو، شعار تبلیغاتی و اطلاعات تماس اشاره کرد.

لوگو یا آرم برند چیست؟

لوگو یا آرم نشانگری برای برند است که از تصویر یا نوشته و یا ترکیبی از هر دو تشکیل شده و به صورتی منحصر بفرد به برند خاصی هویت می‌بخشد. لوگوها نشانگری ساده، خوانا و جذاب هستند و با موضوع کسب و کار هم خوانی دارند.